svebico.se-logga

Efter EU-kritiken mot Sveriges spelmonopol - nytt licenssystem för spel kan införas

Kulturutskottet uppmanar regeringen att sam-arbeta över blockgränserna för att ta fram ett långsiktigt licenssystem för spel.

 I oktober 2014 drog EU-kommissionen Sverige inför EU-domstolen eftersom kommissionen ansåg att Sveriges spelmonopol bryter mot den fria rörligheten.

Regeringen arbetar nu med att så snabbt som möjligt ta fram ett licenssystem för spel. Regeringen har också uppgett att den vill ha ett samarbete över blockgränserna i frågan.

Kulturutskottet skriver nu att utskottet - i likhet med regeringen - anser att det är viktigt att samarbeta över blockgränserna för att kunna införa ett långsiktigt licenssystem för spel.

Utskottet föreslår nu att riksdagen ska uppmana regeringen att lämna direktiven till den planerade utredningen under 2015.

SD reserverar sig dock mot utskottets förslag om licenssystem. Partiet menar att en avreglering av spelmarknaden ska ifrågasättas.

Kulturutskottet anser dessutom att tillståndsplikten ska tas bort för så kallade LAN-spel, alternativt att dessa avgiftsbefrias.

LAN-spel är spel som sker på flera datorer som är sammankopplade i ett nätverk. Den som ordnar LAN-spel för allmänheten måste i dag ansöka om tillstånd och betala avgifter.

Utskottet föreslår nu att riksdagen ska uppmana regeringen att påskynda arbetet med att ta bort tillstånds- och avgiftsplikten.

Etiketter: licenssystem

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter