Att spela bingo

Bingo kan spelas på många olika sätt. På den här sidan går vi igenom de vanligaste spelformerna.

så spelar du bingo

För att spela bingo behöver du en bingobricka och en tuschpenna, som du köper av personalen i bingohallen. Bingobrickan består oftast av tre delbrickor, med 25 numrerade rutor vardera.

Alla nummer finns med, men förekommer endast en gång på Bingobrickan. 
Bokstäverna längst upp bildar ordet BINGO – B som i Bertil, I som i Ivar, N som i Niklas, G som i Gustav och O som i Oskar eller Olle.

När alla spelare köpt brickor kan spelet börja. Utroparen ropar upp ett namn och ett nummer, t ex Gustav 54. Se efter i den lodräta raden under G och du hittar siffran 54. 
Du få endast markera numret med ett kryss, en ring eller en s k. bingostämpel/duttpenna. För varje ny siffra gör du på samma sätt tills dess att någon får en full vågrät rad.

Får du en full rad, ropar du BINGO högt och tydligt. Och det gäller att hojta till direkt. Sist utropade nummer måste vara med i raden för att bingon skall gälla. Därefter fortsätter spelet med två, tre, fyra och fem fulla rader. Du har alltså fem vinstchanser per spel. De fulla raderna måste ligga inom samma delbricka för att det skall bli bingo. En spelomgång tar ca 7 minuter. Lokala variationer kan förekomma, fråga i din bingohall.

Tänk på att du måste vara 18 år för att få spela.

Duttpenna markerar bingobricka
Jackpott

variantbingo

Variantbingo är den vanligaste formen av bingospel. Det spelas oftast på en s.k. nummerbricka, numrerad 1-75 där varje nummer finns representerat en gång. 
Brickor till de flesta spel finns oftast i olika prislägen 5:-, 10:-, 15:- 20:- och 30:- och ibland högre. Du kan själv välja det prisläge som passar dig bäst. Vid vinst vinner du i förhållande till brickans pris. Alltså vinner man dubbelt så mycket på en 10:- mot en 5:- o.s.v. Vinstchansen är dock lika stor oavsett brickans pris. 

Personalen kommer till dig och säljer brickor. Brickor säljs till varje spel och brickan måste användas till det spel den är inköpt. I varje spel ropas nummer upp tills någon ropar bingo på 1 rad, som då kontrolleras av vår kontrollutrustning, sedan spelar vi om 2 rader inom samma delbricka, därefter 3 och 4 rader och till slut full bricka. Ett spel tar 6-8 minuter.

Som spelare kan du alltså komma och gå som du vill. Du köper en bricka till ett spel och spelar. Vill du fortsätta att spela så köper du en bricka till nästa spel, under pågående spel. På en del hallar säljs brickor mellan spelen. De flesta bingohallar har öppet från tidig förmiddag till sen eftermiddag/kväll. Spel pågår alltså hela dagen. 

Spelreglerna är samma i alla SVEBICO:s bingohallar men spelordning, vinster och jackpottvinster kan variera. Upplysning om detta får du i den hall du väljer att spela i.

Bingobricka
Bingovärd i en svart t-shirt med texten "Jag

TERMINALSPEL

I de flesta bingohallarna kan man idag förutom det klassiska spelsättet med pappersbrickor även spela på terminal. När man spelar på en terminal spelar man via en pekskärm där man också kan välja att alla nummer markeras automatiskt, en funktion som framförallt många nybörjare uppskattar.

På terminalerna deltar man i samma spel och med samma vinstchanser som på pappersbrickor men man kan spela på fler brickor än vad man hinner med om man spelar på pappersbrickor.

Bingospel på terminal

storbingo

Storbingo är en bingo som spelas på bestämda tider och där du på förhand har bestämt dig för att delta i en hel föreställning. Tiden på en föreställning kan variera från 45 min till några timmar, ibland med en paus vid längre föreställningar. 

Brickorna är numrerade 1-90 och säljs oftast i block. Brickan består av 3 rader och raderna spelas i turordning dvs. först 1 rad sedan 2 rader och sist full bricka. Block finns oftast i olika prislägen, dessa kan variera beroende på t. ex. antal spel. Du kan själv välja det prisläge som passar dig bäst. Vid storbingo köper du brickor vid en kassa och då till en hel föreställning. Antal spel kan variera från 5 och upp till 12. Det förekommer ofta s.k. extraspel som du också köper i kassan. 

Öppettiderna varierar. Det gäller att komma i god tid så att du hinner köpa bingobrickor, för att vara med vid första spelet som startar på bestämd klockslag. Bladen med brickorna i blocken är numrerade och spel 1 måste spelas på blad 1, spel 2 på blad 2 osv. 

Spelreglerna är samma i alla SVEBICO:s bingohallar men spelordning, vinster och jackpottvinster kan variera. Upplysning om detta får du i den hall du väljer att spela i.
På både variantbingo och storbingo markeras utropade nummer med tuschpenna.

Bingobricka

Vad är en bingohall?

Bingohall är en lokal där bingo spelas och där ingen tillåts spela som är under 18 år. Andra typer av spel och verksamheter förekommer oftast på samma plats.

Kvinna sitter vid ett bord och spelar bingo vid en dataskärm